Tanácsadás

A LEAN jelentése

Egy vállalat akkor karcsú, azaz lean, ha folyamatait és munkamódszereit megszabadítja a veszteségektől. Ennek célja, hogy a vállalat hatékonyabban működjön és vevőinek minél jobb szolgáltatást tudjon nyújtani és ezzel előnyt szerezzen versenytársaival szemben.

Veszteségforrások az irodában

Keresgélés

Keresgélés és az összes ebből eredő várakozás. Keresgélés közben pazaroljuk saját emberi erőforrásainkat. A keresgélés ideje alatt végezhetnénk más hasznos tevékenységet. Eközben gyakran más kollégákat is feltartunk, az áramlás folyamatossága megszakad.

Duplán végzett munka

Ha valamit végképp nem találtunk meg, kénytelenek vagyunk újra megcsinálni - ez a duplán végzett tevékenység teljes időveszteség.

Elveszett információk

Az idő szorításában nem magalapozott döntéseket kell hoznunk, vagy a szükséges információkat újra be kell szereznünk, ami jelentős időveszteséget jelent.

Felesleges munka

Felesleges dokumentumok előállítása és tárolása miatt kevesebb figyelmet és időt tudunk szentelni a használatban lévőkre. A felesleges dokumentumok foglalják a helyet, akadályozzák a munkát, rontják az átláthatóságot és a munkahelyi környezetet.

Határidők elmulasztása

Az egyik legnagyobb kárt a határidők elmulasztása okozhatja. Lemaradhatunk egy megrendelésről, egy fontos tenderről, egy hivatalos pénzügyi jelentés beküldési határidejéről, vagy nem válaszolunk időben egy ügyfél kérdésére.

Hibás dokumentum

A dokumentumok nem konzekvens kezelése és jelölése miatt lehetséges, hogy nem az utolsó verzióval dolgozunk tovább, vagy egy kolléga módosítása a végső tartalomba nem kerül bele.

Miért érdemes bevezetni?

A cégek működésük közben jelentős veszteséggel terheltek, még akkor is, ha egyébként jól működnek. Ezek a veszteségek megtalálhatóak és könnyen megszüntethetőek.

A nagy multinacionális vállalaltok már LEAN elvek szerint működnek, ez a módszer Önnek is elérhető!